2014. április 25.

Csináljuk a fesztivált! - Könyvfesztivál 2014: Könyvszemezgető



Talán a hangulat kedvéért mégis csak kidugom az orrom a könyvfesztiválra. Mindazonáltal megosztom veletek nekem mely könyvek keltették fel az érdeklődésemet. Ezeket bármikor nyugodt szívvel bezsebelném, ha tehetném, válogassatok ti is kedvetekre, esetleg osszátok meg velem, ezek közül titeket melyik érdekel a legjobban? Jó böngészést, illetve majd jó könyvfesztiválozást mindenkinek!


Vivien Shotwell: Mozart múzsája (athenaeum)

London az 1700-as évek végén. Egy fiatal lány titokban énekórákat vesz egy híres kasztrálttól. Miután felvértezte magát tudással, hátrahagyja a biztonságot jelentő otthont, hogy Velence és Nápoly színpadain versenyre keljen a kor legjobbjaival. Tizenhat évesen részegítő világba csöppen; nemesek és méregkeverők közé, ahol a hírnév és gazdagság együtt jár, de nagy árat kell fizetni érte. Anna a szerelmi csalódásba is hamar belekóstol.
Pár év múlva a zseniális szoprán híre eljut Bécsig, a császár udvarába. Itt találkozik az egykori csodagyerek Mozarttal, akiben intelligenciában és tehetségben is párjára lel. Minthogy a konvenciók és friss házasságaik mindkettőjüket kötik, nyíltan nem közeledhetnek egymás felé. Ahogy magánéletük fokozatosan megromlik, Anna és Mozart egyre inkább egymásban találják meg a fényt, az inspirációt, a boldogságot...de vajon meddig mehet el egy nő abban a világban, amelyet férfiak kottáznak?
Elsöprő szerelmem és pontos korrajz az operaszínpadok kevéssé ismert világáról. A Mozart múzsája két különleges csillag találkozását és rövid együttállását örökíti meg. A világ legnagyobb zeneszerzője és a fiatal szoprán története időtlen, felkavaró és megható egyszerre, akár Mozart zenéje.

Azért akadt meg rajta a szemem, mert aki ismer, tudja, hogy imádom a történelmi romantikusokat. Szeretem a régi korokat, amikor konflisokkal hajtottak, és abroncsot, fűzőt hordtak a nők, és persze a retiküljük elengedhetetlen tartozékát képezte a repülősó. Mozart pedig igazán üde színfoltja a komoly zenének, de nem sokat tudok az életéről. Az viszont biztos, hogy ha kimerült vagyok, esetleg rosszkedvű, akkor bármelyik művét teszem is be a lejátszóba, rögtön felfrissülök, mintha az agysejtjeim is megvidulnának. Biztos a szerelemben is csak a jó akkordokat használta.

Kiadó: Athenaeum
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 336

Elif Shafak: Becsület

Elif Shafak legújabb keleti-nyugati története a fenséges Eufrátesz folyónál kezdődik és végződik, ahol egy kurd faluban élt két ikerlány. Arrafelé "a »becsület« nem csak jelző volt, névként is használták. Az ember adhatta a Becsület nevet a gyermekének, feltéve, hogy fia született. A becsület és a tisztelet a férfiak tulajdonsága volt. Az idős, a középkorú, a fiatal, sőt még a tejszagú csecsemő fiúnak is kijárt a tisztelet. A nőknek viszont nem. Nekik egy másik szó jutott osztályrészül: a szégyen." Az egyik ikerlányt feleségül vette egy török fiú, és Isztambulba, majd Londonba vitte. Ott reméltek új életet teremteni maguknak és gyerekeiknek, de akármilyen messzire utaztak, nem szabadulhattak a hagyományoktól, hiedelmektől és kötelességektől, amelyeket pedig maguk mögött akartak hagyni - a vérükben vitték magukkal. Ez az oka annak, hogy a Toprak család egyik tagja borzalmas gyilkosságra ragadtatja magát.

Az isztambuli fattyú, a Szerelem és A város tükrei szerzője a legolvasottabb női író Törökországban. Műveit több mint harminc nyelvre lefordították. Isztambulban és Londonban él, férjével két gyermeket nevelnek.

Valami csodálatosan légies és megkapó ennek a könyvnek a borítója, a belseje pedig igen csak ínycsiklandozónak tűnik számomra. Manapság szívesen ismerkedek más kultúrákkal, már így irodalmi berkeken belül, biztos most ennek van szezonja. Szerintem az önértékelésünket is segíti, a látókörünket is bővíti, ha belepillantunk abba, hogyan élnek mások, messzi vidékeken, s még az is lehet, hogy értékeljük azt az életet, ami nekünk jutott, s amit oly sokszor becsmérelünk.

Kiadó: Európa
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 432

Szegedy-Maszák Marianne: Csókolom a kezét

Szegedy-Maszák Marianne szülei, Hanna és Aladár Budapesten szerettek egymásba 1940-ben. Apja pályája felfelé ívelt a külügyminisztériumban harcos antifasisztaként éppen tárgyalásokat folytatott a Szövetségesekkel, amikor letartóztatták és Dachauba deportálták. Édesanyja Weiss Manfréd, a híres csepeli gyáralapító unokájaként sokáig élvezhette az asszimilálódott zsidó iparbáró családjának fényűző, nyugalmas életét, mígnem az egyre erősödő antiszemitizmus, majd a német megszállás halálos veszélybe sodorta mindnyájukat. Egy Heinrich Himmlerrel kötött titkos alkunak köszönhetően minden vagyonukért cserébe szabadon távozhattak végül a semleges Portugáliába. Hanna és Aladár két évig semmit nem tudtak egymásról, szerelmük mégis kiállta az idő és a történelem próbáját. A háború lezárulta után, 1945-ben házasodtak össze Budapesten, ahonnan rögtön tovább is indultak Washingtonba, ahol Aladár megbízott követeként tevékenykedett. Ám amikor itthon valósággá vált a kommunista hatalomátvétel rémképe, Aladár lemondott tisztségéről, és emigránsként az Államokban maradt a feleségével. Leányuk a szülei által írt leveleket, memoárokat és családi emlékeket segítségül hívva meséli el történetüket, mely összefonódott Magyarország történelmével.

Szegedy-Maszák Marianne 1955-ben született Washingtonban. Publikált többek között a The New York Times Magazine, az Esquire, a The New Republic, a Newsweek, a Los Angeles Times, a Bulletin of the Atomic Scientists és Psychology Today című folyóiratokban. Dolgozott riporterként a New York Postnak, szerkesztője volt a Congressional Quarterly című lapnak, és tanított újságírást az American Universityn. Újságírói munkáiért számos díjat kapott többek között az Amerikai Pszichoanalitikai Társaságtól és a National Mental Health Associationtől. A szülei történetét feldolgozó dokumentumkötet az első könyve.

Imádom a régi családi történeteket, legyen szó szerelemről, tragédiákról, kis közösségek életéről, bármiről. A mi családunk elég nagy, sok olyan arc van benne, akiket nem ismerek személyesen, de a történetüket igen. Szeretem hallgatni ezeket a történeteket, és szeretem olvasni is őket, ha valaki megírja a magáét, amit ő hallgatott, vagy ő nyomozott ki. Minden egyes családi fészek ezer titok tudója, s engem felvillanyoz, ha valaki fogja magát, s papírra veti az övéit.

Kiadó: Libri
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 500

Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Tudod, mi az a klottgatya? Múlt századi tornanadrág. És tudod, ki az a Klott Gatya? Nagydarab, szőrös szívű tesitanár, a Békés Utcai Általános Iskolában. Örülhetsz, ha még nem volt hozzá szerencséd! Vagyis inkább szerencsétlenséged. Bezzeg szegény ötödik dések! Nekik szeptemberben pont Klott tanár úr lett az osztályfőnökük. Szerinted sikerült őt kiutálniuk a Békésből, vagy inkább békét kötnek az ország legfélelmetesebb pedagógusával?

A Tündérboszorkány-trilógia részei:
1. rész: Tündérboszorkány
2. rész: Klott Gatya, ne fárassz!
3. rész: Analfa visszatér

Most látom csak, hogy eme regény egy trilógia része. Mindegy, elolvasnám, akkor is, mert tuti, hogy vihogós, vidámkodós. Klottgatya? Ez csúcs, már a címen somolyog az ember, miközben azon töri a fejét, odasompolyogjon-e érte a Kolibri Kiadó standjához. Kellenek a jó ifjúsági regények, hogy a szavak ereje ne vesszen el, és a mai fiatalok ne csak a lassan már helyettük is gondolkodó telefonjukat nyomkodják. S ha ehhez klottgatya kell, akkor az.

Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2008 és 2014
Oldalszám: 272

Lionel Shriver: Születésnap után

Irina McGovern, az amerikai gyermekkönyv-illusztrátor Londonban éli biztonságos, megállapodott életet értelmes, hűséges és fegyelmezett partnere, Lawrence mellett – mindaddig, amíg egy este megmagyarázhatatlan vágyat érez, hogy megcsókoljon egy másik férfit, a szenvedélyes, extravagáns, elsőrangú snookerjátékost. Két, egymással versengő, alternatív jövő függ ettől az egyetlen csóktól, hiszen Irina döntése – hogy behódol-e a kísértésnek, vagy megmarad a Lawrence-szel való, látszólag biztonságos partnerkapcsolatában – nagy horderejű változásokat fog hozni a karrierjében, a baráti körében, a családi kapcsolataiban és mindennapi életének szövedékében is.


A pasztellborító ellenére én nem gondolom, hogy ez csak egy sima szerelmi háromszög bemutatása lenne. Lionel Shriver úgy falhoz kent engem a Beszélnünk kell Kevinről c. művével, hogy csak na. Különleges tehetséggel néz a dolgok mélyére, s velünk is képes láttatni mindazt, amit ott talál. Úgy vélem ez a regénye is megpendíti, s egyúttal meg is rendíti majd a lélek húrjait.

Kiadó: Gabo
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 600

Robert Galbraith: Kakukkszó

Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.

Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…



A Kakukkszó J. K. Rowling Robert Galbraith írói álnéven írt nagysikerű első bűnügyi regénye.

Hipnotikus erővel bűvöl ez a kék borító, hát nem elandalítóan szép? Mikor megtudtam, hogy Nagysasszony álnéven írt, sőt mi több osztatlan sikert aratott, akkor csak annyit bírtam kinyögni: azáldóját! Biztos, hogy még a krimi berkein belül is képes lesz majd engem elbűvölni lenyűgöző stílusával. Neki még egy szimpla hulla is izgalmasan fog ott feküdni. Aki meg finnyog, és a Harry Pottert emlegeti, annak azt üzenem, hogy a fanatikus rajongók csoportját gyarapítom, aki 10-nél többször olvasta a köteteket, aki fejből idézett bármelyikből, bármit, és komolyan fontolóra vette, hogy Harry Potterológus lesz a szakmája. Szóval na, tessék kilépni a komfortzónából és elolvasni minden mást, amit Nagysasszony írt, mert olyan zseniálisan szövögeti a történeteit, mint keresztes pók a hálóját. Őstehetség ez nem vitás.

Kiadó: Gabo
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 548

Rebecca Gablé: Fortuna mosolya

Anglia, 1360. Apjának, Waringham egykori grófjának halála után a tizenkét éves Robin megszökik a kolostoriskolából, és istállószolga lesz a birtokon, amely valaha a családjáé volt. Egy állítólagos felségáruló fiaként földönfutóvá válik, kiszolgáltatva a nemesek önkényének. Főként Mortimer, az új gróf fia teszi pokollá Robin életét, beleköt, ahol csak tud. A két fiú halálos ellenséggé válik.

De Robin járja a maga útját, amely végül visszavezet az udvar, a nemesek és a lovagok világába. A karizmatikus Lancaster hercegének oldalán hadjáratokat, felkeléseket és politikai diadalokat él meg – és olyan nőkkel találkozik, akik éppoly veszélyesek, mint amilyen gyönyörűek.

Fortuna szerencsekereke azonban egy pillanatra sem áll meg… és miközben az uralkodásra alkalmatlan ifjú király csaknem romlásba dönti az országot, Robin egyszerre megint szembekerül ősi ellenségével…

Regény azoknak, kedvelik a középkort, és akiknek kedvenc olvasmánya Ken Follett két világsikere: A katedrális és Az idők végezetéig c. művek

Már megint kosztümös, aztán még Anglia is ugye, szóval kész is a maximális érdeklődés. Különlegessége, hogy férfi a főhős, rajta keresztül ismerkedhetünk az akkori viszonyokkal. Különben is, elég alsószoknyát láttunk már nem? Ideje lóra pattanni!

Kiadó: Gabo
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 1005


Kjersti Annesdatter Skomsvold: Gyorsuló lépteim távolba tűnnek

Mathea Martinsen a betűk, rímek és számok szerelmese, így tökéletes társra talál férjében, a statisztikai hivatal tisztviselőjében. Eleven pillanatképek során keresztül ismerjük meg kettejük életútját az immár öreg Mathea szemszögéből, aki egy kicsiny lakásban él Oslo külvárosában, és nem egykönnyen nyílik meg mások felé, de a legmindennapibb események is különleges kalanddá nemesednek az életében. Tudja, hány kavics van az iskolaudvaron (ha a kisebbeket és a nagyobbakat is összeszámoljuk), hány lapot kell statisztikailag letépni a vécépapírtekercsről, és hányszor kell átkeverni a kártyapaklit, bár az már nehezebb kérdés, hogy kinek osszon azután. És nem mellékesen kiválasztott: belécsapott a villám - igaz, ez kétes dicsőség, hiszen a villám csapta meg őt, nem pedig megfordítva. Mint minden ember, Mathea is az élet nagy kérdéseire keresi a választ: mi van a ragadd meg a napot! vezérelve és a rideg statisztikai igazság, a hírnév és elismerés, illetve az ismeretlenség és láthatatlanság közötti senkiföldjén. Aki pedig elég kitartóan keres, az előbb-utóbb talál, így végül az is kiderül, hogy Mathea életének értelmét egy időkapszula, egy fülvédőkből varrott kabát, egy alkalmi ismerősnek adományozott óra, netán valami más jelenti-e majd.



Ennek a regénynek talán a hangulata fogott meg. Kicsit különc, kicsit bohókás, kicsit szürreális, talán váltott idősíkok is vannak benne, vagy jó kis merengések. Fő, hogy kíváncsivá tett, szeretném én is megszámolni a kavicsokat, de legjobban ülni egy füles fotelben és belemerülni a történetbe.

Kiadó: Gondolat
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 125

Polcz Alaine: Az életed, Bíró Berta - Beszélgető könyv

Két asszony beszélget a közös gyerek és ifjúkorról, Kidéről, egy kis faluról Kolozs megyében a Borsa-patak völgyében. Beszélgetésükben megelevenedik a falu élete, történelme, ahogy a XX. század földrengései megingatják, szétzilálják az emberi sorsokat. Ami marad és állandó; az a ragaszkodás a termőföldhöz, az állatokhoz, a hajnaltól késő estéig tartó munka a földeken, a veteményesben, a házban, a gyereknevelés, a családi összetartás, az öregek tisztelete, és a mély asszonyi bölcsesség az életről és az elmúlásról. A hagyományok tárháza ez a könyv, legyen szó akár az ünnepekről, akár az egyszerű étkezési szokásokról Életek és évtizedek röppenek el előttünk a rózsalugasos tornácról nézve Kidében, a faluban, amely kis lélekszáma ellenére négy templomot emelt, és ahol a reformátusok, katolikusok, unitáriusok és ortodoxok békében és tiszteletben megfértek egymás mellett, és amely mára már szinte a kihalás szélén áll. A könyvet a barátnők különböző életszakaszokban készült korabeli fotói illusztrálják.


Már korábban említettem, hogy nagyon kedvelem a régi történeteket. Polcz Alaine pedig rendkívül karizmatikus figura a pszichológiában, ezért úgy gondolom bármi is rejlik eme borító mögött, a sok régi kép között, biztosan átütő élményt fog nyújtani, s olyan építőköveket, melyeket nehéz a lélek templomából kiütögetni.

Kiadó: Jelenkor
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 208

Saskia Sarginson: Ikrek

Megindító regény az ikrek közötti széttéphetetlen kötelékről és egy titokról, amely mégis elválasztja őket.



Egyek voltak, amíg egy elképzelhetetlen tragédia el nem szakította őket egymástól.



Isolte és Viola ikrek. Gyermekkorukban elválaszthatatlanok voltak, felnőttként mégis nagyon különböznek egymástól: Isolte sikeres újságíró egy divatmagazinnál, Londonban él, a barátja fotós; Viola pedig eltökélt boldogtalanságában az egész életét beárnyékoló táplálkozási zavarral küzd.



Mi történt oly sok évvel ezelőtt, ami ilyen messze ágazó ösvényekre terelte az ikrek életét? Miközben mindketten elkezdik felfejteni annak a réges-régi, félig elfeledett nyár tovagyűrűző tragédiáit, a múlt rémisztő titkai visszatérnek és azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenítik az életüket...



Mágikus tájak, vadregényes gyermekkori kalandok és egy szörnyűség, amely fokozatosan lopózik elő a múlt árnyai közül. Az Ikrek részben szerelmi történet, részben lélektani feszültséggel teli krimi.



Saskia Sarginson gyermekkorát a vidéki Suffolkban töltötte, ahol a regény is játszódik. Mielőtt főállású író lett volna, angol irodalmat tanult a Cambridge-i Egyetemen. Kreatív írásból diplomázott, majd szerkesztőként, szövegíróként, reklámszövegíróként és forgatókönyv-szerkesztőként dolgozott. London déli részén él négy gyermekével, akik közül két lánya egypetéjű ikerpár. Az Ikrek az első regénye.

Mindig foglalkoztatott engem az ikertéma. Kiskoromban mindig kérdezgettem anyát, mi lenne, ha kettő lenne belőlem. Valahogy olyan misztikus nekem még mindig ez az egész, szóval mindenképp kíváncsi vagyok rá, mit lehet kihozni ebből a különleges kapcsolatból egy regény berkein belül.

Kiadó: Alexandra
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 344

Richard Scarry: Döbbenetes bűntények Tesz-Vesz városban – Az agyafúrt ékszertolvaj esete

Rejtélyes eltűnések a hiperszupermarketben. "El sem tudom képzelni, hogyan vihette ki" - nyilatkozta Spann Elemér üzletvezető. Vajon sikerül-e a két rettenthetetlen mesterdetektívnek, Sárlakinak és Halmosnak elkapnia az álruhás bolti szarkát?

Én egyszerűen imádom Tesz-Vesz várost! Amikor még nem tudtam olvasni, órákig elvoltam azzal is, hogy a képeket nézegettem. Roppant jól kitalált figurák vannak benne, s mindig van valami izgalom, például, amikor túl sok élesztőt tettek a kenyérbe és kifolyt a kemencéből és óriási cipó sült ki, vagy amikor a vonaton utazik a malaccsalád és ott is alszanak. Na, akkor én is vonaton akartam aludni. Cicó és Csuszimászi (Egon) pedig a kedvenceim. Erre most itt van egy detektívtörténet. Biztos vagyok benne, hogy szuper lesz, ráadásul Richard Scarry dedikálni fog a könyvhéten! Remélem papírt is aláír, mert nincs itt a saját példányom. Továbbá eldöntöttem, hogy minden hónapban megveszek egyet a műveiből, s lassan, de biztosan addig teszek-veszek, amíg minden meg nem lesz, ami Tesz-Vesz.

Kiadó: Móra
Megjelenés: 2013
Oldalszám: 40
 

7 megjegyzés:

  1. Engem a Kakukkszó és az Ikrek érdekelnek a legjobban, utóbbit meg is vettem kedden. Nekem van ikertestvérem, úgyhogy tudom ilyen szempontból is vizsgálni a regényt. :)

    VálaszTörlés
  2. Egypetéjű ikrek vagytok? Szuper lehet :) Akkor te tényleg meg tudod majd ítélni mennyire hiteles a történet.

    VálaszTörlés
  3. Kakkukszó, és az Ikrek nálam is a listán van. És a Születésnapra is kíváncsi leszek, majd ha megnézed közelről a könyv, nézz a védőborító alá. Akkor kicsit meglepődsz majd :)

    VálaszTörlés
  4. Micsoda bennfentes infók, nos ha a kezembe kerül egyszer akkor feltétlen bekukkantok alá:) Amúgy az Ikrek már itt hever nálam nemsokára belekezdek :))))

    VálaszTörlés
  5. Nem, kétpetéjűek. De így is nagyon sokszor mondunk egyszerre dolgokat. :) Amúgy tényleg nagyon jó, vele mindent meg tudok beszélni.

    VálaszTörlés
  6. Ő is lány? :) És van ilyen hogy megérzitek mi van a másikkal vagy hasonlók? Engem mindig érdekelt ez a kapcsolat az ikrek között :)

    VálaszTörlés
  7. Igen, az. Szerintem volt már ilyen, bár most nem jut eszembe hirtelen példa.

    VálaszTörlés