2012. december 6.

Nicsak ki beszél? - Dr. Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar



Fülszöveg

Csermely Gyula egy szülész apa szemszögéből mondja el, hogyan fogant meg, milyen életet élt az anyja méhében, és hogyan jött világra apai/szülészi asszisztenciával kisfia, Móric. A józanul szakmai, ugyanakkor lágyan lírai történet, mely egyszerre mutatja meg, hogy mit gondol az orvos és mit érez a páciens, pofonegyszerűen magyarázza el az orvostudományban járatlan olvasónak a modern medicina hajmeresztően bonyolult eljárásait, és közben lazán mesél a gyereket váró család zűrös életéről.
A könyv megvásárlásával Ön 100 Ft-tal támogatja a Magzati Medicina Alapítványt.

Gondolatok a könyvről

Forrás: weheartit.com
Úgy tartja a mondás, hogy egy nő két dologért képes bármit megtenni: hogy legyen gyereke, illetve, hogy ne legyen gyereke. Nos, az előbbi tábor nagy haszonnal forgathatja eme könyvecskét, mert ebből megtudhatja a leglényegesebb dolgokat a várandóssággal kapcsolatban. Az ellentábort pedig figyelmeztetem, mert e piciny zsebkönyv elolvasása hormonális kaszkádot indíthat meg, melynek okán előfordulhat, hogy mégis csak az első táborhoz fognak csatlakozni, s idestova egy év múlva egy kis csomagocskát fognak fel-alá hurcolászni az éjszaka közepén. Én szóltam!
Eddig nem igazán írtam olyan jellegű könyvekről, amik valamilyen hasznos ismeretet közvetítenek. Ennek a könyvecskének a címe, azonban roppant találó, felkeltette az érdeklődésem, és persze kíváncsi voltam, milyen lehet az, amikor egy orvos leveti a fehérköpenyt és megpróbál szubjektív lenni, s az orvosokra cseppet sem jellemző módon, valami személyeset adni magából nekünk, többieknek.
Ez a vékonyka kötet megfelelő keveréke a szakmai információknak, a vicces kis anekdotáknak, valamint a családi életképeknek. Önmagában csak a várandóssággal kapcsolatos információk túl tömörek lennének, ám a mókás történetek a doktor úr életéből, valamint a praxisából vett egyedi tapasztalatok kellő mértékben ellensúlyozzák ezt.
Íme, egy orvos, aki közérthetően, mégis kellő szakmaisággal, humorral, könnyedén értet meg velünk bonyolultnak hangzó orvosi eljárásokat, vizsgálatokat, illetve, hogy miért van ezekre szükség. Minden sorát áthatja a szakmai alázat, amit a munkája iránt táplál, érezhető, hogy egyáltalán nincs kiégve, hogy még ennyi év után is örömet lel a hivatásában és nem csupán a pénzért vagy a presztízsért robotol.
Forrás: weheartit.com
Mindezekhez társul rendkívül haladó szellemű hozzáállása, amit bizony még nyugaton is megirigyelnének. Finom, szabatos módon fogalmaz meg kritikát a magyar egészségüggyel szemben, ami bizony több sebből vérzik, ám nem csak üres frázisokat puffogtat, hanem felvillant előttünk egy alternatívát, más lehetőségeket. Olvasás közben számos alkalommal azt kérdeztem magamtól: de most tényleg, akkor miért nem így működnek a dolgok? Mindenesetre megnyugtató érzés, hogy vannak másképp gondolkodók, akik haladnának a korral, ha lehetőséget biztosítanánk nekik.
Ami a leginkább meglepett, hogy eleddig még sosem hallottam Dr. Csermely Gyuláról, mégis, ahogy a sorait olvastam, úgy éreztem engem meggyőzött, s bár még egyáltalán nem aktuális az életemben a gyermekvállalás, mégis szívesen bíznám magam az ő szakértelmére. Nem ijesztget, nem akar félelmet kelteni bennünk leendő édesanyákban, vagy majdani leendő édesanyajelöltekben, hanem a bizalmunkat akarja elnyerni. Tényeket közöl, riadalmakat oszlat el, de mindezt nem erőszakosan teszi, nem töri magát azért, hogy csakis az ő álláspontját fogadjuk el, hanem felvázol egy perspektívát, egy lehetőséget, és ki-ki eldöntheti, hogy szimpatizál-e vele, avagy sem.
Forrás: weheartit.com
S mindeközben az emberi oldalát is megismerhetjük, hogy milyen, amikor egy szülészorvosnak születik gyermeke. Jó volt olvasni, hogy annak ellenére, amivel foglalkozik, nem szükségszerű, hogy elvesszen az intimitás a felesége irányába. A lakásfelújítási herce-hurcán igazán sokat nevettem, mondhatni ebben a témakörben is begyűjthetünk egy-két jó tanácsot: például ne a várandósság idejére időzítsük a renoválási munkálatokat.
Mindenkinek tudom ajánlani: annak, aki gyermeket tervez és annak is, aki nem. Annak, aki valami más módot, keres, de még nem tudja, hogy pontosan mit, annak, aki rövid idő alatt szeretne képbe kerülni a várandósságot illető alapvető dolgokkal kapcsolatban. Leendő kismamáknak, kispapáknak, újrapróbálkozóknak, majdnem feladóknak, sőt még orvosoknak és orvostanhallgatóknak is. Babázásra fel!

A facebookon itt találsz meg: https://www.facebook.com/anariamatthewsblog nyomj egy lájkot, ha szereted a blogot, vagy szeretnél még kényelmesebben értesülni az új bejegyzéseimről! :)

Kiadó: Cor Leonis
Oldalszám: 168
Megjelenés: 2012
Nyelv: magyar
ISBN: 9638844972

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése