2012. június 4.

Könyvtártúra #1


Ma beszabadultam Ervinkébe, mert két könyvvel is késtem és nem akartam szaporítani a késedelmi díj összegét. A legviccesebb, hogy bele sem tudtam olvasni egyikbe sem, mert lefoglalnak más saját könyvek. Úgyhogy tulajdonképpen visszavittem olvasatlanul a múltkor zsákmányolt példányokat, ellenben nem tudtam megállni és összeállítottam egy listát azokból, amelyek jobban érdekelnek.
Július 2-ától úgyis nyári szünetel Ervinke, így augusztusig talán lesz elég időm a szerzeményeimre. Lássuk mik is ezek!
A könyvhétre való készülődés közepette ráakadtam a Pioneer Kiadó honlapjára és azonnal szerelembe estem a csodálatos könyvborítókkal, melyeket a regényekhez szerkesztettek. Ennek eredményeképpen tőlük három kötetet is zsákmányoltam Ervinkétől:

Catherine Ryan Hyde - Számíthatsz rám!

"Emlékszel, hogy azt mondtad, mindig rám találsz majd?
Ezt soha ne felejtsd el, kérlek!"

Grace
A mindössze tízéves kislány már nagyon sok mindent megtanult a világról. Tudja, hogy az anyukája szereti őt, de a drogokat is. Ám egész jól megbirkózik a helyzettel, amíg a gyermekvédelmi hivataltól fel nem tűnik egy nő. Utána már csak egyetlen reménye marad...
Billy
Az egykori ígéretes táncos már évek óta nem hagyta el az otthonát. Valósággal retteg az emberektől, visszahúzódva, szavak nélkül éli az életét a négy fal között. Egészen addig, amíg egy napon az alatta lévő lakásban lakó Grace be nem toppan az életébe. Hangosan és visszafordíthatatlanul...
A terv
Az ötlet Grace fejében születik meg. Egyetlen módja van ugyanis annak, hogy az anyukája ismét tiszta legyen és az is maradjon, ha elveszik tőle azt, amihez a legjobban ragaszkodik. Ám hogy ez megvalósuljon, a ház minden lakóját be kell vonni a tervbe. De ez egyáltalán nem egyszerű, mivel valamennyien magányosak, akik a saját életükkel is nehezen néznek szembe. Grace-nek azonban lehetetlen ellenállni...

Egy történet, amely elgondolkoztat.
Egy regény, amely boldoggá tesz.

James Patterson; Gabrielle Charbonnet - Máris hiányzol!

Jane Margaux magányos kislány. Édesanyja, a rendkívül sikeres és mindenható Broadway-producer, mindössze hetente egyszer szakít rá időt: vasárnaponként elmennek fagylaltozni, majd megcsodálják az ékszereket a Tiffanyban. Jane-nek csak egyetlen barátja van, a jóképű, jó humorú, a harmincas éveiben járó Michael. A férfi tökéletes. Ám a kislányon kívül senki sem látja és nem is hisz a létezésében. Michael azonban nem maradhat örökké vele, a kilencedik születésnapján elhagyja Jane-t, megígérve, hogy a kis barátnője hamarosan elfelejti őt. Mert a képzeletbeli barátoknak ez a sorsuk. Jane azonban sosem felejti el. És két évtized múltával is ugyanolyan magányos, mint gyermekként volt. Hiába lett belőle sikeres drámaíró, az anyja továbbra is zsarnok módon rátelepszik az életére. Aztán egy napon találkozik valakivel, aki jóképű, jó humorú és a harmincas éveiben jár. A férfi tökéletes. A neve - Michael... Felülmúl minden képzeletet, hogy miért kell a két fiatalnak újra találkoznia ebben a nem mindennapi történetben.
A világ legsikeresebb írójának számító James Patterson váratlan események és megkapó érzelmi fordulatok sorával mutatja meg a szeretet időtlen és lehetetlent nem ismerő erejét.

Erről egyébként azt írta a katalógus, hogy nincs bent, el is szontyolodtam, mert ennek a külseje tetszett a legjobban. Ám láss csodát, ott csücsült az ajánló polcon, gyorsan bele is süllyesztettem a fehér kosaramba, amit könyvcipekedési célzattal vittem magammal.

Robert Rave - Intimgyanta

Az "Intimgyanta" a kusza kapcsolataikkal küzdő három nővér története, akik New York legmenőbb intimkozmetika-szalonjában dolgoznak - celebek, színésznők és hasonszőrűek legrejtettebb testtájain.
A lenyűgöző szépségű Carolina Impresario - a legidősebb nővér, az Impresario Szalon tulajdonosa - látszólag mindent megkap, amit akar, de valójában őrlődik sikeres barátja és egyetlen igaz szerelme között. A középső testvér, Anna, egy fájdalmas válás után kelletlenül áll újra munkába, próbál még jó képet is vágni hozzá, miközben három gyermekével is boldogulnia kell, akik közül az egyik nagyon más, mint a többiek. A friss házas Sofia nővéreinek keveréke: vonzza a békés családi élet, amit Anna élt korábban, ám magába szippantja a New York-i éjszakai élet és újonnan megismert jó barátja, amiből otthon súlyos problémák származnak.
A nővérek a szalon tökéletesen ápolt világának gyantától ragacsos keretei között keresik a szerelmet, a barátságot - és a jobbik énjüket.
Az "Intimgyanta" humoros, érzelmes regény arról, mire képesek a nők, hogy fenntartsák a tökély látszatát akkor is, ha fáj.

Ezen felül, elhoztam még egy nagyon aranyosnak ígérkező kötetet, melyet pár hete a Libriben fedeztem fel és alig bírtam otthagyni:

Stacey O’Brien – Wesley, kedvesem

Egy bagoly, egy lány és a szeretet különös története.
Stacey O'Brien biológus 1985-ben, Valentin napon ismerte meg a négynapos gyöngybagolyfiókát – és a végzetes találkozás bámulatos, 19 évig tartó kapcsolattá nőtte ki magát. A szárnyideg-károsodott kisbagolyról megállapították, hogy soha nem tud majd tökéletesen repülni, és egyedül nem maradna életben a vadonban. O'Brien, a caltechi bagolylaboratórium fiatal asszisztensnője azonnal beleszeretett a szerencsétlenül járt bagolyfiókába, és magához vette a madarat. A humoros és megrendítő történet kettejük drámai, két évtizedes kapcsolatát meséli el.

És végül, de nem utolsó sorban valami egész más. Úgy ajánlották nekem, hát elhoztam az első kötetét:

Thomas Mann – A varázshegy

Hans Castorp, ez az egyszerű, noha kellemes német fiatalember, egy gazdag hamburgi kereskedőcsalád fia, éppen befejezte tanulmányait, s a hajóépítő mérnöki oklevél birtokában, munkájának megkezdése előtt meglátogatja a svájci tüdőszanatóriumban unokabátyját, Joachim Ziemssent, aki már fél éve gyógyíttatja itt beteg tüdejét. A három hétre tervezett látogatásból azonban hét esztendő lesz, mivel már a második héten kiderül, hogy Hans Castorp is magában hordja a betegség csíráit.
Az idő, e tünékeny és titokzatos elem, a regénynek Hans Castorppal úgyszólván egyenrangú főszereplője, varázslatos módon telik a „varázshegyen”, s a végén az olvasó maga sem tudná megmondani, heteket, hónapokat vagy éveket töltött-e el Hansszal és a luxusszanatórium többi ápoltjával ebben a furcsa környezetben. Noha a külső történet a szanatórium zárt világában játszódik, az eseménytelen napok látszólagos egyformaságában jelen van a „lenti világ” is, az első világháború előtti kor polgári társadalma, valamennyi problémájával, küszködésével, erkölcsi-filozófiai útkeresésével egyetemben. A „betegek” vitáiban, elmélkedéseiben mérlegre kerül a polgári életforma: az élet és halál, egészség és betegség, racionalizmus és miszticizmus, szabadság és elnyomás ellentétpárjaiból kibontakoznak az egymással szembeszegülő magatartások és gondolkodásformák. A humánumot piedesztálra emelő, racionális gondolkodású Settembrini és a halálba torkolló anarchiát hirdető, misztikus Naphta – e két sarkított felfogást képviselő figura – igyekszik megkaparintani magának Hans Castorp lelkét. A vitáknak s ezzel Hans Castorp hét esztendeig tartó különös kalandjának is, az első világháború kitörése vet véget, forgatagával elsodorva hősünket, s vele a tegnap polgári világát.
A varázshegy (1924), amelynek megírásához Thomas Mann-nak egy háromhetes szanatóriumi látogatás adta az indítékot, a huszadik századi regényirodalom egyik legeredetibb, gondolatokban leggazdagabb műve, a kor polgári eszmevilágának enciklopédikus összefoglalása.

Ugyan most még Amy Tannel kalandozok valahol Kínában, de amint visszatértem onnan, alig várom, hogy beledugjam az orrom ezekbe a regényekbe. Te melyiket olvasnád el?

2 megjegyzés:

  1. Az első kettőt azt olvastam már, és mindegyik nagyon tetszett.:)Kíváncsi vagyok, hogy neked fog-e, és valóban gyönyörűek a kiadó könyveinek a borítói. Mindegyik!

    VálaszTörlés
  2. én totál beléjük szerettem csak most még Amy Tan-t kell befejeznem (: A többiről meg majd írok hátha valamelyik megtetszik neked v másnak és elolvassátok :)

    VálaszTörlés