2012. június 18.

Konyhaterápia - Melissa Senate: A szerelem konyhája


Fülszöveg

Holly szerelmi csalódásában vidékre menekül olasz
származású nagymamájához. Camilla nagyi nemcsak az olasz ételek elkészítéséhez ért, hanem a jósláshoz is. Nagymamája halála után Holly élete gyökeresen megváltozik, folytatnia kell a Camilla által elindított
bizniszt: az olasz kifőzdét és főzőiskolát.
Azonban igazi fordulat akkor következik be, amikor Holly olasz főzőtanfolyamára egy tizenkét éves kislány is beiratkozik, hogy megtanuljon vacsorát főzni az apjának, aki jóképű és hihetetlenül kökényszemű.
Elbűvölő, letehetetlen regény, tele finom olasz ételekkel és emberi érzelmekkel, melyek olykor ellent­mon­dásosak, de végül mindig elvezetik az embert oda, ahová igazából tartozik.”

Kapcsolatom a könyvvel

A könyvek és az olvasó között kialakuló különleges vonzódásnak mindig van alapja. Az igazi molynak szerintem tudatalatti kifinomult érzéke van hozzá, hogy felismerje és megtalálja az ízlésének legmegfelelőbb regényeket. A ragadozó életmód és a vadászat egyik 21. századi válfaja a megfelelő könyvek becserkészése. Segítségünkre van mindebben a vizualitás (letapogatjuk szemeinkkel a borítót és kimazsolázzuk a címet), a kognitív feldolgozás (értelmezzük és rendszerbe helyezzük a fülszöveget), valamint a szaglás és a tapintás is. Aztán huss, gyors kiértékelést (vagy néha órákig történő ácsorgást és körözést) követően a kosarunkban landol a csemege.
Régebben én is csak így vettem könyveket. Egyáltalán nem foglalkoztam vele mikor adták ki, ki adta ki, honnan a búbánatból került a boltok polcaira. Mióta csatlakoztam a moly.hu lelkes könyvfaló csapatához, már nem csak ilyen intuitív módon esem a vásárlás csapdájába, hanem ajánlások, friss megjelenések, akciók és recenziók mentén is.
Ezt a könyvet azonban teljesen intuitív módon tettem a várólistámra, és csak a könyvhéten, a Tericum standjánál szembesültem a ténnyel, hogy nekem bizony rengeteg könyv megvan ettől a kiadótól. Az összes Robin Maxwell könyv, valamint a Joséphine trilógia, ami a legeslegkedvencebb hangulatkönyvem. Így már teljesen meg voltam nyugodva a vásárlást illetően, úgy éreztem illeni fog hozzám ez a regény, csakúgy, mint az összes többi, ami már a polcomon csücsül.

Gondolatok a könyvről

Részemről szólva én imádom a keménytáblás könyveket. Nekem ők a könyvek arisztokratái, van bennük valami plusz kellem, és többet kibírnak, mint papírborítós társaik. Ez a kötet is keménytáblás és valami gyönyörű a borítója. Öröm kézbe venni, kényelmes tartani, épp megfelelő méretű, így mire észbe kapunk már órák óta faljuk az oldalakat.
Ahogy a fülszövegben olvashatjuk, Hollynak nem jön össze az élet. Már szinte beleéli magát, hogy az aktuális barátja megkéri a kezét, elvégre a láthatási napokon anyja helyett anyja a férfi kislányának, minden tőle telhetőt megtesz, hogy bebetonozza a helyzetét. Ám, mint tudjuk a szerelem furcsa szerzet, van, hogy minden klappol, kifogjuk Mr. vagy Miss Tökéletest, na ja, csak még sem tudunk vele mit kezdeni, ha számunkra más valaki lenne az. Így van ezzel Holly barátja is, aki képes volt uk-mukk-fuk beleszeretni az asszisztensébe, és érzéketlen kis görény módjára a legnagyobb pókerarccal közölni Hollyval, hogy sajnálja, és reggelre már ne tartózkodjon a lakásában. Mindez persze csak félig-meddig érte Hollyt váratlanul. Nagyanyja ugyanis megjósolta neki, hogy az igaz szerelme szeretni fog egy rendkívül gusztustalan ételt a sa cordulát, ami báránybélből készül. Mr. Görény pedig természetesen nem ment át a vizsgán.
Holly nagyanyja házában a Kék Rák-szigeten próbálja meg összerakni az életét. Magam is nagyon megszerettem ezt a kis mediterrán házikót, ahol minden fal, minden kiszögellés barátságos, szeretettel teli, feltölti az embert, megnyugtatja a háborgó lelkeket. A levegőben folyton-folyvást finom illatok terjengnek: fokhagyma, paradicsomszósz, különféle fűszerek, valamint a frissen gyúrt házi tészta összetéveszthetetlen aromája. Igazi védett, meleg kis zug ez, szívfájdalombéli lábadozásra éppen megfelelő.
Annak ellenére, hogy Camilla, a nagymama már nem él, az egész lénye, karizmatikus személyisége, az energiái át meg átszövik a történetet. Egy pillanatra sem láttuk őt, nem találkozhattunk vele, de Holly visszaemlékezéseiből, valamint Camilla naplójából összerakosgathatjuk ki is volt ő. Jelenléte oly eleven, mintha a halál csak könnyed kitérő lett volna számára, s továbbra is ott állna vigyázón, hogy bölcsességével megmentse a rászorulókat.
Camilla „szellemkaraktere” mellett a személyes kedvencem a 12 éves Mia volt. Ez a kislány tele van életerővel és energiával, izeg-mozog, beszél, nevet, folyton ficeg, szinte kiugrik a könyv lapjairól, hogy mellettünk zizegjen tovább. Nagy megelégedéssel töltött el, hogy végre reálisan ábrázolnak egy 12 éves gyereket. Nem emós, nem boszorkány, vagy vámpír, esetleg más különleges képességekkel rendelkező valaki, nem koravén, egyszerűen csak 12 éves leendő kamasz, aki próbál lépést tartani az életével és megküzdeni a saját problémáival, amik bizony néhanapján szomorúsággal töltik meg a kis szívét. A lelkesedése és optimizmusa ragadós, úgy éreztem nekem is meg kellene próbálnom ezt, vagy azt, mert biztosan sikerülne véghezvinnem. Megmozgatja az emberben a gyermeki energiákat, éppen ettől nagyon szerethető karakter. Emellé még van egy szuperhelyes, kissé szétszórt, ám de nagyon kedves apukája, szintúgy áfonyakék szemekkel. Csodálkozunk, hogy Holly beléjük szeret? Igen beléjük, mert ők így vannak ketten egy csomagban, és mindenkit elbűvölnek maguk körül.
A kisvárosi miliő, az öböllel, a kerti hintával, a piaccal, és a kedves emberekkel, akik itt laknak (már amelyik kedves, mert vannak azért itt is helyi gonosz boszorkányok) teljesen elvarázsolja az olvasót. Ha az írónő itt-ott nem szúrta volna be, hogy milyen évszak van, bizony gondban lettem volna, mert végig verőfényes napsütést és langy nyári szellőt képzeltem a sorok mögé, és igen kellemesen éreztem magam a fotelben kuporogva.
A főzőtanfolyam pedig kész pszichoanalízis. Mindenki válaszokat, megoldásokat keres különböző élethelyzetekre és problémákra, itt még a tanár, azaz maga Holly is érintett. Miközben épp gombát szeletelnek, petrezselymet aprítanak, tésztát gyúrnak, vagy éppen húsgolyót formáznak, kibeszélik magukból a gondokat, összeadják a tudásukat, s az ételek gőzéből próbálják meg kiolvasni a megfelelő lépéseket. S ha netalántán tanácstalanok, legalább a finom ízek öröme megmarad nekik. S lassan, de biztosan kezdenek magukra találni, barátságok, kapcsolatok köttetnek, melyek máris más vágányra terelik mindnyájuk életét.
Ugyanakkor ne egy Jamie Oliver féle gasztroutazást várjunk, bár akár csak Jamienél, az ételek szeretete itt is dominánsabb, mint a kellem, vagy a küllem. Szinte ott állunk mi is Camilla nagyi konyhájában, gyúrjuk a tésztát, töltjük a raviolit, kavarjuk a szószt, s mindez életérzés, filozófia, valamint a főzés szeretete együtt. Minden receptbe bele kell főzni egy-egy kívánságot, gondolatot, anélkül nem is étel az étel. Ugyan ki ne tapasztalta volna, hogy ha szívvel-lélekkel készül a sütemény, vagy a rántott hús, akkor valahogy hamarább elfogy, és mindenki örömmel falatozik? Számomra ez tette különlegessé a történetet. Olyan érzésem volt, hogy Camilla nagyi receptjei tényleg varázserővel bírnak, az ételek, amiket megalkotott a saját mágiájukkal hatnak ránk, s titkon változásokat idéznek elő az életünkben. Ám hogy mindezt milyen úton-módon teszik, azt senki sem tudja pontosan.
A kezdeti pocsék kísérletekből a próbálkozások során pompás lakomák születnek, s a pocsék életek elrendeződnek, a ráncok kisimulnak. Végtére is mi más dolgunk lenne, mint próbálkozni újra és újra, amíg sikert nem aratunk? Ahogy a mondás is mondja: gyakorlat teszi a mestert, és ez nem csupán a főzésre igaz.
Mindent összevetve, sikerült szert tennem egy újabb léleksimogató regényre, ami nem csak az ízlelőbimbóimat tornáztatta meg, hanem erőlködés nélkül, kellemesen elszórakoztatott és a kanapéhoz szegezett. Még úgy maradtam volna a Kék Rák-szigeten, hogy figyelemmel kísérjem Holly, Mia, Liam, Simon, Tamara és Juliet életét. S hogy még több és több varázslatos étellel, titkos praktikával ismerkedjek, vagy fellopakodjak a padlásra, hátha valamelyik eldugott szegletben mégis megtalálom Camilla nagyit, aki nekem is megjósolja, hogy miről fogom felismerni az igazit. Istenem, kérlek, csak ne a sa cordula legyen az… bár Hollynak bejött.  

Kiadó: Tericum Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: The Love Goddess’ Cooking School
Oldalszám: 328
Nyelv: magyar
ISBN: 9789639633957


A képek forrása:

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jókat írtál erről a könyvről, beszerzendők listájára került. Hány recept van a végén és azoknak a képeit tetted ki?

    VálaszTörlés
  2. bizony vedd csak meg, vagy kérd kölcsön mert nagyon ari történet. 4 recept van a könyv végén, azok amelyeket ők is főztek. A képek a első a sa cordula a második a milánói rizottó a harmadik pedig tiramisu :)

    VálaszTörlés