2013. október 26.

„S közben eléd hordja színeit a szél”

Forrás
Amikor még diák voltam, a bekötőpapír és a füzetek kiválasztása, valamint az első becsengetés jelentette számomra az ősz kezdetét. Mióta dolgozom, megint csak tanévekben kell gondolkodnom (nem vagyok tanár), viszont jobban figyelek a környezet változására, apróságokra, hangulatokra.
Miközben ülök a villamoson, vagy a vonaton, rengeteg időm van megfigyeléseket tenni, s bár alapjáraton meleg évszak párti vagyok – felőlem örökké lehetne tavasz és nyár váltakozva – egyre inkább felfedezem az ősz szépségeit, kezdem megszeretni, s olykor már-már azon kaptam magam, hogy várom is kicsit. Ez biztos az öregedés jele (már csak a téllel kellene valamit kezdenem).
Régóta készülök már rá, hogy ide a blogba is becsempésszek egy kis igazi őszi harmóniát, lélekmelengető képeket, hogy megkönnyítsem azok számára is az átmenetet, akik búnak eresztik a fejüket a hideg idő, valamint a ködös reggelek beköszöntével. 

Forrás
Ilyenkor sokkal érdekesebb a szabadban ücsörögni, mert színpompás látványban lehet részünk, akár a legegyszerűbb városi parkban is. Mélázásunk közben pedig igazán jót pihen az agyunk, a testünk és a lelkünk is.

Forrás

Forrás
A kertünkben is üldögélhetünk, meleg takaróval, harapnivalóval, illetve forró teával, kávéval felszerelkezve.

Forrás
Ha már kanna és pokróc, akkor nincs is annál kellemesebb, mint bevackolni magunkat a fotelbe, vagy bármilyen zugba a házon belül, és olvasni, közben pedig forró teát kortyolgatni. Az én kedvenc helyem a régi szobámban a tetőablak alatt volt, az ágyam végében. Nekidőltem a radiátornak egy párnán ülve, és úgy olvastam. Végül is egy kanapé, és egy pihenőfotel is volt a szobámban, de nekem akkor is ez volt a kedvenc helyem. 

Forrás
 Én pont ilyen kifordított módon használom a foteljeinket, még véletlenül sem rendeltetés szerint.

Forrás
Nem tudom nálunk miért nincsenek ilyen megoldások, széles ablakpárkányok, beugrások, ami kipárnázva csuda jó kis olvasósarok. 

Forrás
Ősszel esik csak igazán jól, egy bögre forró tea. Mondjuk, én nyáron is iszom, de azért a hangulat ilyenkor az igazi, szinte megvidámítja az ember lelkét, akármilyen fárasztó, nyüves-nyavalyás napja is volt, nincs az a szívfájdalom, vagy bosszankodás, amit egy csésze tea legalább átmenetileg ne orvosolna.

Forrás
 
Forrás
Az őszi esők egészen mások, mint a nyári záporok. Sokkal elementárisabbak, borongósak, komorak, a takarók alá üldöznek minket, vagy éppen nem csak a természetet mossák tisztára, hanem az elménket is. A legjobb, amikor kipp-kopp kopognak az esőcseppek a párkányon, én pedig szépen álomra szenderülök itthon, vagy nézem a kinti forgatagot, és örülök, hogy nem nekem kell talpalnom valamerre. Máskor meg direkt szeretek esernyővel lófrálni, és ha gyerek lennék, minden nagyobb pocsolyába ördögi vigyorral ugranék bele, mintha ez lenne a világ legjobb szórakozása.

Forrás
Forrás
Forrás
Manapság többet sétálok, mivel nem csak ingáznom kell a munkába, hanem még gyalogolnom is kell egy keveset. Séta közben szeretek szemlélődni, ahogy átvágok a parkon, keresztülmegyek a sétálóutcán, vagy éppen amikor a fővárosi rengetegben bolyongok, és az épületeket, vagy a környéket vizslatom. 

Forrás
Forrás
Nagyon hangulatosak ezek a lámpaoszlopok, olyan századelős hangulatot árasztanak, és mindig valamiféle nyugalom költözik a szívembe, ha ilyenekkel van kivilágítva egy utca, egy park, vagy bármilyen tér. Le a modernséggel!

Forrás
Forrás

Forrás
Ha már a fényeknél tartunk, akkor elő a gyertyákkal. Semmi sem képes olyan meghitt hangulatot teremteni, mint néhány gyertya, vagy lámpás, ami mellett elheverészhetünk, miközben éppen egy hangoskönyvet hallgatunk.

Forrás
Forrás
Forrás
A fővárosi betondzsungelben nagyon tud hiányozni a természet. A kipufogógáz, az elázott koszos járda, valamint a semmivel össze nem téveszthető hajléktalanszag helyett jó lenne néha igazi, eső utáni, erdei levegőt szimatolni, belélegezni az eső mosta avar illatát, hallgatni a levelek zizegését, az állatok neszezését, élvezni a békét. Nincs semmiféle kütyü, ami csörög, zörög, villog, és arra figyelmeztet mit felejtettél el, mit csinálj meg, hová rohanj. 

Forrás
Forrás
Forrás
Remélem elnyerte a tetszéseteket a képnézegető, és sikerült jobban megszeretnetek az őszt, valamint ellazultatok, megnyugodtatok valamelyest a képernyő előtt, s talán kedvet kaptatok kimenni a szabadba, és töltekezni egy kicsit. Zárásként mutatok nektek egy csodálatos számot, megnyugtató, s nekem valahogy ezt az őszi mélázós-borongós hangulatot idézi. Forró tea és könyv a kézbe, aztán lehet fülelni!


4 megjegyzés:

  1. Olyan kis olvasó ablak előtti ficakot én is szeretnék majd a következő albérletembe. Vagy a saját lakásomba. Annyira jó lenne! Nagyon tetszett ez a postod, csodaszép képeket tettél ki! Én a blogom fejlécébe varázsoltam még őszt október elején, de igazán csak most lett színes a táj, amit nagyon szeretek :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök ha sikerült feldobnom vele a napod :)

    Nekem nagyon tetszenek az ablak előtti ilyen beugrók, és még tárolót is ki lehet alakítani a belsejében ha valaki ügyes. Az angol házakban sok ilyen van, és ha mindez fehér osztott ablakokkal párosul akkor odavagyok :)

    Láttam a blogod fejlécét, olyan hívogató, szeretek ilyen képeket nézegetni. Legközelebb körbejárok képekben egy másik témát is ;)

    VálaszTörlés
  3. Nekem az őszi és a téli időjárás egy minimális szépségig vonzó csak:
    - a színek;
    - a gyertyák;
    - így a képeken keresztül és
    - egy-két napig, amíg nem fagyok át annyira, hogy várom a tavaszi, meleg napfényt. :)
    A képek gyönyörűek, és nagyon örültem, hogy a nap közepén volt egy kis tavaszunk-nyarunk, amíg a meleget érezhettem, és nézhettem a csodaszép színeket.
    Az ablak előtti beülős nekem is nagyon tetszik, részlegesen van ilyenünk, azaz nincsen, de az egyik keskeny ablakpárkányt leürítettem, de én nem férek ott el, max. a lányom, amikor eszébe jut. :), Mondjuk sokat nem látok, de szívesen venném, ha lenne egy csendes-magányos helyem.

    Szóval, köszi a képeket, mindig álmodozom, hogy nem vagyok ennyire időjárás-válogatós, és felpattanok a biciklire egy termosszal és egy takaróval és kirándulok egyet.. Kirándultam a blogodon. :D

    VálaszTörlés
  4. Részben ez volt a cél, hogy legalább a blogon kiránduljunk. Elázni tényleg nem olyan felemelő meg átfagyni, de amikor jókedvem van néha még ezek a dolgok is viccesek :)
    Akkor neked legalább van egy majdnem-ablakbeülőd. Az is valami :D
    Én napok óta napsütésben sétálok a vonatról a munkába és leolvad rólam a kabát :)

    VálaszTörlés