2013. január 19.

A helység kalauza #1 – Itáliai keringő

Szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy annyi sok szép helyszínt és vidéket bejárunk, miközben a könyveket bújjuk, miért ne láthatnánk őket akkor a képzeletünkön kívül is? Legelőször a Pioneer Kiadó honlapján láttam ezt az ötletet. Kigyűjtögetik a regényekhez a helyszíneket, ahol a történet játszódik, és meg lehet nézegetni képeken. Így már tényleg majdnem olyan, mintha mi is ott lennénk.
Nem rég fejeztem be Corneli C. G. Érzelmi Vírusveszély című kötetét(recenzió ITT), ami Itália csodás vidékeire kalauzol minket, és rengeteg sok helyszínt megemlít. Kigyűjtögettem őket szépen sorjában, így máris lehet kényeztetni a látószerveket. Lássuk hát, merre kalandoztak hőseink.

Piazza Venezia

Kicsit úgy hangzik a neve, mintha valami ízletes pizzáról lenne szó, de tévedésben leledzik, aki így gondolja, mert ez a név bizony Róma legforgalmasabb terét illeti (ahol nyilván csak akad egy olyan vendéglő, ahol tisztességes olasz pizzát lehet enni). Itt futnak össze a legfontosabb útvonalak, tehát ha elkeverednénk, akkor ide kellene visszatalálni. Minden út a Piazza Veneziára vezet! 


Forrás
Forrás

Viktor Emánuel emlékmű

Szintén a Piazza Venezián található, és Itália egyesítésének emlékére emelték. Gondoltátok volna, hogy majd negyven éven keresztül tartott az építkezés? Nem hiába, a jó munkához idő kell.

Forrás
Fontana di Trevi (Trevi-kút)

Forrás
Szerintem nem kell bemutatnom a méltán híres szökőkutat, amit annyi film is megörökít (Római vakáció, Angyalok és démonok, Minden kút Rómába vezet). A barokk építészet egyik műremeke, melyet a 17. században építettek. A legenda úgy tartja, hogy ha beledobunk egy pénzérmét a kút vizébe, akkor még biztosan visszatérünk egyszer Rómába. A dobás mikéntjéről sokféle elmélet kering, az egyik pl. azt tanácsolja, hogy jobb kézzel, a bal vállunk fölött ejtsük meg a műveletet. Naponta több ezer eurónyi apró gyűlik össze, éjjel aztán kihorgásszák őket, és a rászorulók megsegítésére fordítják. 

Forrás
Termini pályaudvar

Amennyiben kedveljük a vonatokat, netán előnyben részesítjük ezt a közlekedési formát, akkor lehetséges, hogy egyszer csak a Termini pályaudvaron kötünk ki, ami Olaszország 13 legforgalmasabb pályaudvarának egyike. Bizonyára egy hangyányit nagyobb a nyüzsi, mint a Keleti-Pályaudvaron. 

Forrás

Forrás
Via Nazionale

Ez az utca a Piazza della Republicca-ról vezet a Piazza Veneziára. Annak idején még Via Pia volt a neve és építését a 19. század végén fejezték be. A munkálatok jelentősen átalakították a város szívét, és sajnos néhány épületet is le kellett bontani, mert szó szerint útban volt.

Forrás
Piazza Bocca della Veritá

Régebbi nevén Forum Boarium, ami Róma legősibb piactere volt. Régen még gladiátorküzdelmeket is tartottak itt. Sokáig a tér és környéke külvárosi terület volt, de később az ide özönlő turisták megváltoztatták az összképet.

Forrás
Spanyol lépcső (Piazza di Spagna)

Forrás
A Via dei Condotti utca végéről, csodálatos látványként tárul elénk a tér, ahol a Spanyol lépcső kígyózik felfelé. A lépcső legtetején áll a Trinita dei Monti templom, amit a XVI. században építettek XII. Lajos kérésére. Róma közkedvelt látványossága eme színpompás lépcsősor, mindig nyüzsög a fiataloktól, illetve az errefelé kiránduló turistáktól. Van is mit látni, mert a lépcső minden év májusában virágkiállításnak ad otthont. Ilyenkor beborítja az azálea tenger, és ezeket a különlegesen szép virágokat direkt erre a célra nevelik, hogy eme neves eseményen díszelegjenek.

Forrás

Forrás
No de, hogy kicsit irodalmibb vizekre evezzek, a lépcső jobb oldalán található épületben halt meg John Keats angol költő 1821-ben, és itt működik jelenleg a Keats-Shelley Emlékház.
A lépcső és környéke nagy népszerűségnek örvendett a 18-19. században, mivel tele volt fogadókkal, szállókkal, sok turista járt erre, legfőképpen angolok, így az olaszok elkezdték angol gettóként emlegetni a területet. Ha a fáradt utazó megpihenne, akkor felhörpinthet egy csésze kiváló angol teát, a Babbington Tea Szalonban, amit annak idején igazi angolkisasszonyok alapítottak.

Via dei Condotti

Forrás
A Via dei Condotti Róma egyik legnépszerűbb bevásárlóutcája. Olyan, mint pl. Londonban a Bond Street. Itt megtalálhatjuk az olyan világmárkák üzleteit, mint az Armani, a Prada, a Versace, a Dolce & Gabbana, a Gucci, a Valentino és még hosszan sorolhatnám. Sőt, annyira nagy presztízzsel rendelkezik ez az utca, hogy régebben már azért is fizetni kellett, ha csupán csak betért valaki egy üzletbe, de nem vásárolt semmit. Ma már persze ez nincs így, lehet nyugodtan nézelődni, s akinek elég vastag a pénztárcája, beszerezhet egy igazán szép ruhadarabot, esetleg kiegészítőt.

Forrás
No de, ha nem kötnek le minket a divat császárai, akkor keressük fel a Caffé Greco-t, amely Róma méltán egyik leghíresebb kávézója. Olyan kultikus alakok fordultak meg itt a történelem során, mint például: Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen, Robert és Elizabeth Barrett Browning, Edward Lear, Henrik Ibsen, James Joyce, Byron, Stendhal, Liszt, Wagner, Bizet, Shelly és Keats. 


A Római Pantheon

Forrás
Ez az épület bizony nem mai csirke. Krisztus előtt 27-ben építtette Marcus Vipsanius Agrippa. Sajnos a történelem során számos alkalommal leégett, így mai formáját Hadrianus császárnak köszönhetjük, illetve szóval nem ő rakta a téglákat ugyebár, de 126-ban teljesen újjáépíttette az utolsó szögig, akarom mondani kőig. Eredetileg a templomot az összes Isten számára emelték, nem volt semmilyen vallási kikötés, ám 609-ben IV. Bonifác pápa keresztény templommá szentelte, és a neve pedig Santa Maria Rotonda lett.

Forrás
Piazza della Rotonda

Forrás
Íme egy újabb csodálatos tér. Azt hiszem Rómában minden sarkon rábukkanunk egyre. A Piazza della Rotonda déli részén található a Pantheon, tehát nem csak a napon sütkérezhetünk D-vitamint gyűjtögetve, hanem magunkba szívhatunk egy kis kultúrát is, netán hűsölhetünk odabenn a rekkenő hőségben.
A 19. században a tér leginkább a madarászok piacaként volt ismert. Ketreceikben mindenféle szerzemény megtalálható volt: papagáj, bagoly, fülemüle és még más madarak is. Hasonló hangulat uralkodhatott, mint a Mágikus Menazsériában, ahol Harry Potter is megvette a baglyát. Egy egész tér, tele madarakkal, csodálatos lehetett.

Forrás


Piazza Navona

Forrás
Ismét egy csodálatos térre érkezünk, melyen érződik az antik hatás. Régen ókori stadion volt, ami 15000 nézőt is képes volt befogadni, és a keresztényüldözés során kivégzések színtere volt. Itt halt mártírhalált 13 éves korában egy Ágnes nevű lány, akinek az emlékére később templomot is emeltek (pontosan azon a helyen, ahol meghalt).

Fontana dei Fiumi
A tér érdekessége, hogy három szökőkút is található errefelé, és olyan, mintha ez a három díszkút tartaná, fogná össze a környezetet. A középső a Fontana dei Fiumi, azaz a folyók kútja, mely egy obeliszk alapzatát képezi. A négy szobor négy folyót képvisel: a Gangeszt, a Nílust, a Dunát és a La Plata-t.
A déli oldalon található a Fontana del Moro, az északi kút pedig a Fontana del Nettuno nevet viseli.

Fontana del Moro
Fontana del Nettuno


Angyalvár (Castel Sant’Angelo)

Az épület eredetileg Hadrianus császár síremlékének épült. Meg kell hagyni, a nagy uralkodók a halálukat sem aprózták el. Ezt követően egészen Caracalla uralkodásáig a császárok temetkezési helye volt.

Forrás
A középkorban aztán már erődnek számított, rengeteg harc folyt érte, a lakosság már-már a lebontást fontolgatta. Később pápai fellegvárrá avanzsált az épület, sőt még egy titkos folyosó is összeköti a Vatikánnal, így ha felforrósodott a helyzet, akkor a pápa hipp-hopp elslisszolhatott az Angyalvárba. Az épület később börtönként és kaszárnyaként is funkcionált, 1933 óta pedig múzeumként szolgál.

Forrás
A nevét egyébként onnét kapta, hogy 590-ben komoly pestisjárvány pusztított, és első Gergely pápa úgy gondolta, a könyörgő körmenetek és az imádság segíthet. Egy alkalommal aztán megpillantotta Szent Mihály arkangyalt a vár tetején, aki a büntetés kardját visszahelyezte a hüvelyébe, ezzel is jelezve, hogy eleget szenvedett már a nép, ideje véget vetni a járványnak. 

Via della Conciliazione

Forrás
Ismét egy nevezetes utca, ami összeköti a Szent Péter teret az Angyalvárral, és kicsit tágabb értelemben a Vatikánhoz is elérési útvonalat biztosít.

Forrás
Szent Péter Bazilika


Forrás
Gondolom ez az épület azért sok mindenkinek ismerős, ha máshonnan nem, akkor a televízió képernyőjéről, amikor a pápa éppen áldást oszt a Vatikánban. A bazilika a Római Katolikus Egyház első számú szentélye és a Vatikán területén található. A világ legnagyobb keresztény temploma, mintegy 60000 embert képes befogadni. Valóban impozáns épület, aki szereti a különleges épületeket, annak a megtekintés kötelező.



Forrás

Via dei Fori Imperiali

Forrás
Ismételten egy út, ami Róma központjában található, és egyenesen a Colosseumhoz visz minket a Piazza Veneziáról. Mussolini kérésére épült meg ez az út, hogy összekösse a diktátor irodáját az ősi római erőkkel, így például a Colosseummal is (volt önbizalma az ürgének).

Forrás
Piazza della Republicca (Köztársaság tér)

Forrás
Azt olvastam, hogy nem érdemes a déli órákban idelátogatni, mert embertelen a hőség, és a szökőkút sem enyhíti a kínjainkat, de itt található a Santa Maria degli Angeli e dei Martiri bazilika, ami miatt mégis csak érdemes a nyakunkba venni a teret.

Verona

A legnemesebb város, Itália kapuja. No meg persze Rómeó és Júlia otthona.

Forrás
Aréna
Casa di Giulietta
Piazza Bra (Bra tér)


Pienza

Kicsinyke város Toscana vidékén. Hőseink átutazóban érintették a regényben.

Látkép
Utcakép Pienzában
Forrás
San Bonifacio

Veronához tartozik, az egyik szereplő birtoka is itt található.

Forrás
Forrás
Nápoly

Dél-Olaszország legnagyobb városa. Az egyik szereplőnk, Tiziana bácsikája is errefelé lakik.

Forrás
Castel Nuovo
Umberta Galéria - Fedett utca
Vezúv
 No, elérkeztünk eme maratoni bejegyzés végére, remélem kedvetekre volt a sok szép kép, illetve, hogy az elhintett információk is hasznosnak bizonyultak. Ilyen sok helyen ténferegtek a regény szereplői, vagy gondoltak rá, miközben haladtak előre a maguk útján. Nemsokára újabb regényhelyszínekkel jövök, addig pedig jó nézelődést és olvasgatást!

A facebookon itt találsz meg: https://www.facebook.com/anariamatthewsblog nyomj egy lájkot, ha szereted a blogot, vagy szeretnél még kényelmesebben értesülni az új bejegyzéseimről! :)

Sokat segítettek:


http://roma-szenvedely.uw.hu
http://www.utazasnyaralas.com
http://utazas-nyaralas.info
Wikipedia

9 megjegyzés:

  1. Nagyon színes és érdekes bejegyzés volt!:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy elolvastad, nézz be máskor is, lesznek majd új izgalmas helyek :)

    VálaszTörlés
  3. Ez de jó ötlet!
    Nem mondom, hogy rendszeresen átvenném, mert igen munkásnak tűnik és az átlag 6-8 félbemaradt posztom mellé bőven elég egy állandó rovat, de lehet, hogy néha-néha megemlékezem majd rólad. :)
    Szép munka! :)

    VálaszTörlés
  4. Bizony dédelgetem egy ideje, és ilyetén formában még nem láttam sehol. Igen elég munkás, két napomba telt összeállítani, no de nálam mindig nézelődhetsz, ha nem lesz erőd ilyesmire ;)

    VálaszTörlés
  5. anaria-elvarázsolt ez az utazás,csodálatos képek-bár még nem jártam Olaszországban,de most vhogy ugy éreztem ott vagyok és nézem a gyönyörű épületeket-köszönöm neked.
    s hozzá a szöveg már csak hab a tortánˇ".tetszik ez az uj ötleted-és a blogod-külön szórakozás ha belenézek-gamma

    VálaszTörlés
  6. Örülök neki, ha tetszik, a visszajelzés mindig jól esik az ember lelkének. Olaszország meg nem fut el, egyszer talán mindannyian látjuk közelebbről is ;)

    VálaszTörlés
  7. nagyon borus az idő szinte kellemetlen,de van egy napirendem igy semmi lustálkodás-és kinyitottam a gépemet-blogozás-a kávémat már Pienzá-ban fogyasztottam el-a te közreműködéseddel-s már fel is ébredtem!-ujra bejártam" az utcákat-másnak is ajánlom-szép napot gamma

    VálaszTörlés
  8. Elolvastam a regényt amihez a képeket válogattad-az érzelmi vírust-és nagyon megkönnyítette a helyszínek elképzelését,mert a képeket már előtte megcsodáltam.tényleg jó ötlet volt tőled-így szinte ott voltam én is a történetben a szereplőkkel a nem kevés izgalommal és feszültséggel teli napokban.köszönöm-gamma

    VálaszTörlés
  9. Na akkor már megérte ennyit vesződnöm vele. Nemsokára a Gayle Forman könyvekhez is szeretnék egy ilyet, de leginkább hétvégén tudom összeállítani, mert elég munkás dolog.

    VálaszTörlés