2012. február 5.

Stephen King - A Ragyogás


Kicsit hosszúra nyúlik ez a könyvismertető. Néhol cselekményleírásokat is tartalmazhat, mert nehéz úgy írni az élményről, hogy néhol ne említsek konkrétumot. Mégis, ha további meggyőzésre vársz Kedves Olvasó, hogy miért olvasd el ezt a regényt, akkor böngészd végig az ismertetőm, hátha számodra is most van itt az idő.


Fülszöveg:



A ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. "második látással", vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan "képsorok", amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül - ha nem is mindenki számára - a megmenekülés.



A regényből sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholsonnal a főszerepben.



Kapcsolatom a könyvvel



Nehéz megszólalni egy ilyen könyv elolvasását követően. Biztos, hogy sokan és sokféleképpen méltatták már ezt a regényt, hiszen megjelenése óta sikerdarabnak számít, de azért én mégis megpróbálnám.

Bevallom – vagy, ahogy az idős nénik szokták mondani ’megmondom az őszintét’ – nem gondoltam volna, hogy egyszer is Stephen King könyv kerül majd a kezembe, és én el is olvasom. A gimnáziumi padtársam olvasta őket állandóan, de engem már a borítók láttán is a frász kerülgetett, így saját nyugalmam megőrzése érdekében bele sem szagoltam egyikbe se. Aztán az egyetemen egyik tanárom javasolta, hogy olvassuk el, vagy nézzük meg a filmet, mert segít megérteni a pszichopatológiát: fokról-fokra lebontva figyelhetjük meg, ahogy az őrület elhatalmasodik az emberi elmén. S ím, az idő elérkezett, belevágtam.



Gondolatok a könyvről


A regény kevés szereplővel dolgozik, de ez nem is baj, mert így a karakterek mellett van időnk megfigyelni a környezetet, az apró emberi reakciókat, miközben belénk ivódik a megsárgult lapokon kibontakozó történet nyomasztó, folyamatosan feszült hangulata.

Elénk tárul egy háromfős család: apa, anya, gyerek, akik látszólag csupa átlagos problémákkal küzdenek, amelyek mindannyiunk életében előfordulhatnak. Jack, az apa alkoholproblémákkal küzd, próbálja megemberelni magát, miközben a felesége lassacskán elhidegül tőle. A családi életük olyan törékeny, hogy a legkisebb porszem bezúzhatja, és akkor Jack elveszti az állását, s kényszermegoldásként elfogadja barátja segítségét: gondnoki állást vállal a colorado-i Panoráma Hotelben, a téli időszakban. Nagyszerű lehetőség lehetne ez az újrakezdésre, ám a hely számos sötét titkot rejteget, ami mindegyikükre hatással van.

Ha diagnosztikai szempontból nézem, rengeteg minden előrevetíti a végkifejletet. Apró adagokban az író elénk tárja Jack múltját. Adott egy agresszív apa, akire Jack szinte Istenként tekintett fel, ám valami megszakadt. Ez az apa ok nélkül bántalmazta a feleségét, és a gyerekeit is. A legkisebb, legjelentéktelenebb dolgok féktelen agressziót váltanak ki belőle. Az apakép, ami a férfi jellem formálódásában alapvető szerepet tölt be, ezer darabra törik Jackben, és felnőttként, mintha az alkohol segítségével próbálná kiszakítani magából az apja vonásait.

Wendy, Jack felesége is magában hordozza a múlt kísérteteit. Rendelkezik egy erőszakos, mindent-jobban-tudok anyával, aki elüldözte az apját, de ezért a lányát hibáztatja. Wendy akármit tesz, nem tud megfelelni anyja elvárásainak. Párosítsuk össze Jack Torrance-al és máris kész a neurózishalmaz. Egy bizonytalan önmagát kereső feleség, egy kívülről szilárdnak látszó és megnyerő jellemmel rendelkező férfi oldalán, aki gyengeségét férfi módon fejezi ki: iszik. Wendy pedig tűr, mert ha ez a házasság kudarcot vall, ismét az anyjának lesz igaza, hogy ő semmit nem tud rendesen csinálni az életben.

Danny a kisfiú egy tüneményes karakter. A különleges képességét leszámítva is rendkívül intelligens és okos gyerek, aki pontosan érzi, mi zajlik körülötte. Amikor egy családban gondok vannak, mindig a leggyengébb láncszem az, aki magán hordozza az aktuális problematikát, tehát legtöbbször valamelyik gyerek. Dannyben nyomot hagy a szülei között meghúzódó feszültség, amit megérzései és víziói csak tovább erősítenek. Olyan, mintha minden felelősség, minden aggodalom ennek a kis embernek a vállát nyomná, mintha ő hordozna minden terhet, amit a szüleinek kellene.

Onnantól kezdve, hogy a család beköltözött a hotelbe, folyamatos feszültséget éreztem a gyomromban. Minta bárhol, bármelyik sarkon felbukkanhatna a mumus, vagy egy szörny és halálra rémisztene. Ám egy darabig a dolgok, mintha jobbra fordulnának, s a szörnyek az árnyékban lapulnak, várnak a megfelelő pillanatra.

King zseniálisan érzékelteti, ahogy Jack elméje fokról-fokra megbomlik.



„Az őrület elleni érvek puha pukkanással szétpattannak, egyik réteg a másik után.”



A zárójeles mondatok, ahogy közbevágnak a szövegben, mint valami kóros paraziták, sokszor egyáltalán nem is kapcsolódnak sem a szöveghez, sem egymáshoz. A paranoid, pszichotikus elme gondolatrohanásait testesítik meg ezek a képek, ahogy a tiszta, világos pillanatok váltakoznak a sötétséggel. Először csak gondolati szinten merülnek fel agresszív, üldöztetéses képzetek, aztán már tettleg is megnyilvánulnak, amikor Jack megüti Dannyt. Kétségbeesett hajsza ez a személyiség összefércelésére, egyben tartására, de Jack folyamatosan veszít ebben a játszmában.

Danny különleges képessége néha olyan volt számomra, mintha leképezné azt a folyamatot, ami az apjában ment végbe, hiszen Danny mindennél jobban szerette az apját. Ugyanakkor Danny nem őrült meg. Bár elgondolkodtató, hogy ennyi traumatikus élmény után, vajon milyen lelkületű felnőtt válik majd belőle? Benne hogyan fog tovább élni az apja, s főként melyik részét viszi magával az útra?

A végkifejlet rendkívül feszült, szorongató, az ember szinte levegőt sem mer venni, miközben sorról-sorra halad, nehogy lemaradjon valami fontos pillanatról. Egy ponton túl, már arra is gondoltam, hogy vajon mi lesz ez, mi ez, valami csoportos pszichózis? Ki fog ebből épen kikerülni, lesz-e egyáltalán valaki, aki ezt megússza? Mikor már azt hinnénk, ezt nem lehet tovább fokozni, akkor tanúi lehetünk az egyik legmegindítóbb jelenetnek: a téboly álarca mögül pár pillanatra előbukkan az apa, az igazi apa. Számomra ez azt jelképezi, hogy még a legőrültebb, legmegátalkodottabb elme mélyén is ott gubbaszt valami tiszta, valami normális, csak képtelen a felszínen maradni. Tehát ne lepődjünk meg, ha Jacket mindvégig kedveljük, még akkor is, amikor már semmi okunk rá.

Amikor már minden lezajlott, az ember ott áll hangtalanul, néma döbbenettel, és keresi a szavakat, de nem találja. Hogyan lehet továbblépni mindezek után? Hogyan lehetséges, hogy reggel felkel a nap, és az élet megy tovább? Kapunk rá választ, még pedig egy nagyon bölcs, és jó tanácsot: 
 „De vigyázz, tovább is kell lépned. Mert ez a dolgod ebben a cudar világban: életben kell tartanod magadban a szeretetet, de közben tovább kell lépned, történjék bármi. Szedd össze magad, és lépj tovább!”.



Kiadó: Európa Könyvkiadó

Kiadás éve: 2006

Oldalszám: 500

Fordította: Prekop Gabriella

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése