2012. február 28.

Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 4.: Barátok


Fülszöveg



Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani.

Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség…

Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár…

Az osztály továbbra is a „legbalhésabb” társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe kerül…



Gondolatok a könyvről



Manapság tényleg minden blogbejegyzésem erről a sorozatról szól. Nem hiába, már bedarált a gépezet, a 6. kötetre vonatkozó megrendelésem épp függőben leledzik valahol a bookline rendszerében.


Spoilerveszély! Ha még nem olvastad a regényt, továbbolvasás, csakis saját felelősségre!


Szerintem ez a 4. kötet az egyik legerősebb a sorozatból. Az idő múlásával a karakterek még jobban összecsiszolódtak, ami a kapcsolatok alakulására is hatással volt. Ebbe az osztályba a legkülönfélébb személyiségek járnak, a kütyüőrülttől, az eminens agresszívon át, a butácska álmodozóig és persze akkor még nem beszéltünk a népszerű arcokról. Ilyen sokszínű társaságban bizony nem eseménytelenek a napok, a légkör pedig nem mindig nyugodt állóvíz – sosem az – a 10/b-re az egész tanári kar ki van akadva, és nem sok remény van rá, hogy ez a jövőben még változni fog.

Továbbra is nagyon jók a helyzetkomikumok, az ember nem bírja megállni, hogy ne kacagjon hangosan, csak úgy jönnek a poénok könnyedén, egyáltalán nincs bennük semmi erőlködés.

– Nagy Zsolt, először is ne üvölts! – szólt rá az ofő. – Másodszor, valóban papírt ettél Gazdag tanárnő óráján?
– Ez a fogyókúra kikészít – vonogatta a vállát Zsolti, és összeröhögött a többiekkel.

Én személy szerint nagyon megszerettem Zsoltit. Neki van a legjobb humora az osztályban és általában a mulatságos helyzetek, vicces poénok is hozzá kötődnek a regényben. Zsolti imádja a hasát, állandóan eszik valamit, nincs olyan helyzet, vagy alkalom, amikor ne lenne nála valami ennivaló. Persze az ominózus incidens óta, keményen tartja a diétát, gyúrni és erősíteni kezdett, szóval a bohóc állarc mögött Zsoltinak is vannak komoly érzései. Ettől függetlenül még mindig egy kész büfé lapul a hátizsákjában (csak most már egészséges büfé), sőt ha esetleg szalvéta, kanál, villa vagy bármi más gasztronómiával kapcsolatos dolog az, amire igényt tartunk, bátran szóljunk Zsoltinak, egy perc alatt megoldja a problémánkat. 

Szépen szövődnek a regényben a szerelmi szálak is, mindjárt háromféle lehetséges párfelállás is adódik, de nem is különbözhetnének jobban egymástól. Egy titokban kifejlődött édes és stabil szerelem, egy mostanában bontakozó per pillanat egyoldalú és nagyon-nagyon meglepő, valamint az örök mérleghinta: Reni versus Cortez. 

Ebben a részben, olyan mintha hullámvasúton ülnénk, egyik percben reménykedni kezdünk, hogy na, na Cortez mi lesz veled, lépsz már valamit, vagy nem? Közben rendesen megszenvedjük Renivel a hullámvölgyeket, hogy még mindig útban van Viki, s ahányszor Cortez egy kicsit kijjebb merészkedne a csigaházából, történik valami, ami visszalöki, és kezdődik a huzavona elölről.

Az egész félévre rányomja a bélyegét Arnold közelgő távozása, amiből persze senki nem sejt semmit, Renit pedig fojtogatja ez a titok. Arnold viselkedése néha még a szokottnál is furább, képtelen elviselni Cortez jelenlétét, sokszor mintha a legrosszabbkor bukkanna fel, és letaszítja a hullámvasutat a mélybe. Még sem lehet rá haragudni, mert az Olvasóban formálódni kezd egy érzés, egy gondolat, ami Arnold viselkedését magyarázhatja. Ott találjuk magunkat egy furcsa háromszögben és egyáltalán nem tudjuk mi is lesz a vége. Sablon, vagy óriási csavar?

Ebben a kötetben van sok sírás, de nevetés is, igaz baráti pillanatok, félreértések és kibékülések halmaza, határok átlépése, feszültség, rengeteg titkolózás. Bizony a tizedik osztály második féléve sem csak a jegyek kijavításáról szól, hanem ennél sokkal-sokkal többről. 

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft.

Kiadás éve: 2011

Oldalak száma: 444

ISBN: 9789635397341

Nyelv: Magyar

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése