2012. május 9.

Könyvszemezgető #1


Közeleg a könyvhét és a kiadók ismételten sorra rukkolnak elő új megjelenésekkel, ezzel is tovább súlyosbítván a hozzám hasonló könyvmolyok pénztárcagondjait. Lehetetlen döntés, hogy a sok könyv közül melyiket is válasszuk ki, amikor ott zizegnek, arra kérve minket, hogy vigyük őket haza. A Geopen Kiadó két újdonsággal is kecsegtet minket, az könyvhéten már a kezünkbe is foghatjuk ezeket a köteteket:

Amy Tan – A gyógyító lánya

A napjaink San Franciscójában és a múlt századi Kína eldugott vidékén játszódó megindító történet az emberi lélek mélyére hatol, feltárja a múlt legfájóbb sebeit, legóhajtottabb reményeit és összetört álmait.

LuLing rohamosan romló emlékezete egyre nehezebben képes megidézni a szülőföldjén, Kínában töltött életét, anyját, az egykor híres gyógyító-csontdoktor lányát. A gyorsan elillanó múlt kísértése arra készteti, hogy megírja, amit még őriz a családja és faluja, Halhatatlan Szív történeteiből, elhallgatott titkokról, szerelmekről, csalódásokról, ősi mítoszokról, házi szellemekről, gyógyító sárkánycsontokról, csonthegyekről, magányos csúcsokról, ahol csak a szél zúg. Kalligrafikus kínai írásjelekkel papírra vetett naplóját egy fiók mélyén találja meg lánya, Ruth, aki hivatásos árnyékíróként, ahogy ő nevezi magát, mások történeteinek megfogalmazásából él, és saját életéről talán már beszélni sem képes. Anyja visszaemlékezései olyan erővel hatnak rá, hogy elhatározza, lefordítja a naplót. Ahogy halad a munkával, végre megismeri kislányként nehezen értett anyját, magyarázatot kap különös viselkedésére, és megtudja, amit LuLing már nem oszthat meg vele, de amit neki nem szabad elfelejtenie.

Amy Tan, az Egyesült Államokban élő, kínai származású írónő önéletrajzi ihletésű regényében hitet tesz a szeretet ereje mellett, amely képes arra, hogy emlékeiben az ember újra megtalálja azt, amitől a fájdalom megfosztotta az életben.

Kiadó: Geopen
Eredeti cím: The Bonesetter’s Daughter
Fordító: Arató Katalin
Kötés: kartonált, ragasztott
ISBN: 9789639973619
Kiadás éve: 2012

Regina O’Melveny – Téboly és Gyógyulás

A XVI. századi reneszánsz Velencéjében ritkaságnak számít Gabriella Mondini: fiatal nő létére az orvostudományt gyakorolja. A férfihivatásba imádott és csodált apja vezette be, a hírneves doktor, aki mellett a lány megismerte az emberi test titkait, a gyógynövényeket és füveket, a Nap és a Hold változásainak hatásait.
Aztán az apa eltűnik, Gabriella pedig magára marad anyjával, akivel sohasem értették meg igazán egymást. Az Orvosok Céhe kizárja őt tagjai közül, apai támogatás nélkül pedig nem láthatja el a segítségére szoruló asszonyokat. Hogy megtudja, hová és miért tűnt el az apja, nekivág Európának. A tőle kapott levelekben talált nyomok alapján átkel Svájcon, Németalföldön és Skócián. Áradások, viharok nehezítik útját, ha kell álruhát ölt, mert tart még a boszorkányüldözések kora. Miközben mindenütt apja elutazásának okát próbálja megfejteni, az ő élete is megtelik rejtéllyel: nemcsak a betegségek és a gyógymódok, hanem a halandóság, a szerelem és a halhatatlan lélek végső titkaival. Így jut el végül Marokkóba, ahol választ remél arra is, hogy milyen jövő vár rá…

Terjedelem: 336 oldal
Kiadó: Geopen
Eredeti cím: The Book of Madness and Cures
Fordító: Mesterházi Mónika
Kötés: kartonált, ragasztott
ISBN: 9789639973664
Kiadás éve: 2012

Én mindkettőt nagyon várom. Az egyik egy kis távol-keleti kalandozás, élettörténeti visszatekintés, a másik pedig utazás a reneszánsz korba, amikor nőnek lenni nem mindig volt annyira felemelő, és az önmegvalósítás kicsit kanyargósabb utakon tudott csak érvényesülni. Ti melyik regényt olvasnátok szívesebben?

4 megjegyzés: